top of page

אני במינוס בבנק אבל רואה החשבון אומר שהעסק רווחי - מה פה קורה פה?!

money 3.jpeg

אחד הדברים החשובים שלמדתי כמנהלת כספים היה הפוטנציאל שיש במידע החשבוני לספק נקודות מבט משמעותית לבעל העסק על מצב החברה. 
האתגר הוא שלאנשים רבים הדוחות הכלכליים הם סינית. מבנה הדוחות, המספרים ומטרת הדוחות הופכים את המידע לסימן שאלה גדול שבמקרה הטוב מעוררים חוסר עניין ואדישות. 
כתוצאה מכך, תפיסה רווחת היא שהדוחות רלוונטיים רק לרואי חשבון ולפקידי מס.


אחת הטענות השכיחות שאני שומעת היא: דוח רווח והפסד הראה תוצאה X אבל היתרה בבנק היא Y. איך זה יכול להיות?
דוח רווח והפסד עונה על השאלה – מהו הרווח / הפסד של העסק בתקופה מסוימת. הדוח יהיה לחודש, רבעון או שנה ספציפית – מתאריך אחד עד לתאריך אחר ולא מתייחס לרווח הכולל של העסק. 
הוא נפתח בסכום ההכנסות (לא כולל מע"מ) ומסתיים ברווח. באמצע מפורטים עלות המכירות (חומרי גלם או עלות ישירה של השירות), הוצאות הקשורות לתהליך המכירה, שיווק והפצה, הוצאות הקשורות לניהול העסק (שכירות של משרד ומשכורות מזכירה לדוגמא), הוצאות או הכנסות שקשורות למימון העסק (ריבית על הלוואה לדוגמא) וכמובן המיסים. פירוט זה מגולל את סיפור פעילות העסק מבחינת תפעולית.

 

היתרה בבנק עונה על השאלה – מה מצב המזומנים הנזילים של העסק ברגע נתון. היתרה בבנק מייצגת את סך כל התנועות מרגע פתיחת החשבון.

 
עסק יכול להיות רווחי מבחינה תפעולית אך להיות בקושי תזרימי. המוצרים מתומחרים בצורה טובה, יש מכירות יציבות וגבוהות וההוצאות הכלליות תואמות את האיזון הנכון באופן שמאפשר תפעול וגדילה. יחד עם זאת מה שלא מופיע ברווח והפסד הם הפרטים הבאים: 
1.    מע"מ – ההכנסות של העסק אינם כוללות את המע"מ כיוון שהוא שייך לממשלה ובעל העסק הוא רק תחנה בדרך בין הלקוח למדינה. המע"מ לא מופיע בדוח רווח והפסד אך משפיע בתזמונים שונים על היתרה בבנק.
2.    לקוחות שחייבים סכומים גדולים במשך ימים רבים. מבחינת הדוח רווח והפסד המכירה נכללת בדוח. אך הסכום הזה יופיע ביתרת הבנק רק כאשר הלקוח ישלם אותו.
3.    התחייבויות של העסק – יתכן מצב בו העסק שילם מראש תשלומים. מבחינת הדוח, ההוצאה לא תיכלל עד לתקופת הפעילות המתאימה אך מהיתרה בבנק התשלום יופחת.
4.    תשלומי הלוואות וחובות - אם בהקמת העסק או במהלך חיי העסק הוחלט לקחת הלוואה, תשלומים להחזר ההלוואה אינם נחשבים כחלק מתפעול שוטף של העסק בדוח רווח והפסד אך כמובן שהם מפחיתים את היתרה בבנק. 
5.    רכישת נכסים – במידה והעסק רכש נכס שישמש את העסק לאורך יותר משנה ההוצאה כולה לא תופיע בדוח רווח והפסד בחודש הקניה. רכישת רכב, מצלמה, משרד או מחשב כמובן שעולים מזומנים ומפחיתים את היתרה בבנק. בדוח רווח והפסד יופיע סכום הפחת בלבד שהינו חישוב חשבונאי של החלק החודש היחסי של אותו נכס על פי הערכת התקופה שבה הוא יסייע לעסק.
6.    השקעה ו / או תשלומים לבעלי העסק – במידה ובעל העסק בוחר להשקיע בעסק או להוציא דיבידנט יתרת הבנק תושפע כמובן אך פעולה פיננסית זו לא תופיע בדוח רווח והפסד שמתמקד ברווחיות התפעול השוטף של העסק.

 

באותה מידה יכול להיות עסק שיתרתו בבנק בפלוס ולכן בעל העסק מניח שהכל מתנהל כשורה. דוח רווח והפסד מעניק זווית חשובה ויכול להצביע על התנהלות שוטפת בעייתית. בעל העסק מקבל תשלומים מראש מלקוחות, מעכב תשלומים לחייבים או לוקח הלוואות. העסק מתגלגל מבחינה תזרימית לעת עתה אך אינו מתנהל בצורה כלכלית אחראית בטווח הרחוק.


לסיכום, דוח רווח והפסד הוא עבור תקופה מסוימת והיתרה בבנק היא סך כל התנועות מפתיחת החשבון; הדוח מייצג את פעילות העסק באותה תקופה ולא משקף את זמן התשלומים של הפעילות; הדוח מייצג פעילות תפעולית שוטפת של העסק ולכן לא יכלול רכישות ומכירות של נכסים, השקעות ותשלומי הלוואות או תשלומי רווח לבעלי העסק.


כדי לקבל תמונה מלאה של העסק חשוב להכיר ולהבין את שלושת הדוחות הכלכליים: ההתנהלות התפעולית (דוח רווח והפסד), התנהלות כספית (דוח מאזן) והתנהלות תזרימית (דוח תזרים מזומנים) וכמובן לעקוב אחרי היתרה בבנק...

בפוסט הבא – דוח המאזן ולמה הוא קריטי לעסק.
 

bottom of page