דוח מאזן או איפה העסק עומד כלכלית?

את הידע שלי בהנהלת חשבונות לא למדתי בכיתה עם לוח או מצגת. למדתי את זה בשטח כשעבדתי במחלקה הפיננסית בחברת נסיעות בניו יורק. בהתחלה היה בי פחד מהמספרים – הם פשוט לא דיברו אלי... כשראיתי דוחות פיננסיים ראיתי כתמי צבע שחורים.
מוכר?
הדוח הראשון שלמדתי לקרוא ולהבין היה דוח רווח והפסד. הוא ענה על הצורך של מנהל החברה שלי להבין באופן חודשי האם החברה פועלת באופן רווחי בהשוואה לאותו חודש שנה שעברה, בהשוואה לחודש הקודם ובהשוואה לתקציב. השאלות שעלו בפגישות החודשים אתו על הדוח היו: מה גרם למכירות לרדת ב 7% לעומת שנה שעברה? מדוע המשכורות גבוהות החודש בהשוואה לחודש קודם? האם עמדנו ביעדים שהצבנו לעצמינו בתקציב מבחינת צמצום הוצאות המשרד?
הדוח השני היה המאזן. והיום בלעדיו אני יודעת שלא ניתן להבין איפה החברה עומדת מבחינה כלכלית. דוח מאזן נותן תמונה של מצבה הכלכלי של החברה מהקמתה ועד לתאריך סגירת הדוח.
אז מה זה אומר בפועל ואיך מודדים מצב כלכלי של חברה?
בוא נדמיין בעל עסק שהשקיע כספים, קנה ציוד, שכר משרד ועובדים. היתרה בבנק עולה ויורדת. יש לקוחות שמשלמים בזמן ויש שחייבים לו. הוא משתדל לשלם את חשבונותיו בזמן אך חלקם הוא דוחה לשעת כושר מתאימה. איפה העסק עומד מבחינה כלכלית?
אם הפעילות השוטפת מפסיקה היום, מה נשאר? נכסים והתחייבויות.
אם מכרנו את נכסי החברה ושילמנו את כל ההתחייבויות - מה נשאר?
האם נישאר עם חוב בסגירת העסק או נצא עם רווח?
זו השאלה הבסיסית שעליה עונה דוח המאזן ורלוונטית לא רק לכל בעל עסק אלא גם לכל אדם בחייו הפרטיים הכלכליים. האם הנכסים שלי מספיקים כדי לכסות את החובות שלי?
כשחשבתי בעבר על נכסים דמיינתי דירה חמודה או אוטו, אבל יש מספר סוגי נכסים שנאספים בדוח מאזן ומחולקים לפי מידת הנזילות שלהם. דוגמאות לנכסים: יתרה בעו"ש, חובות מלקוחות, חסכונות, מלאי שניתן למכור, נדלן, רכב, מכונות וציוד.
דוגמאות להתחייבויות הן: יתרה לתשלום באשראי, כסף שחייבים לספקים או קבלני משנה, החזר הלוואות, הוצאות משכורת לעובדים שלא שולמו במלואם ותשלומי מיסים שלא שולמו.
גם בלי דוח מסודר, חישוב פשוט (אפילו בראש או על נייר) של נכסים - התחייבויות = ? הוא קריטי. המעקב החודשי אחרי התנועה של הנכסים וההתחייבויות משמשת בקרה חשובה לכולנו כאנשים פרטיים ובעלי עסקים
.