מהו ארגון?

דמיינו שלושה גלגלי שיניים נושקים שמסתובבים כל העת. כל שינוי באחד מגלגלי השיניים ישפיע על המערכת כולה. ככה רואה תחום הייעוץ הארגוני את הארגונים והעסקים סביבנו, שלושה מעגלים: האנשים, הסביבה ומשימות הארגון.
המרכיב המרכזי ביותר בכל ארגון הוא האנשים שעובדים בו: עובדים, מנהלים ובעלי העסק. בבסיס כאנשים כולנו רוצים לחוש שייכות ובעלי ערך במשפחה, עם חברים ובמקום העבודה. כדי לקדם תחושת שייכות בארגון אנחנו צריכים בהירות לגבי התפקיד שלנו, תחושת בטחון וודאות מסוימת לגבי העתיד שלנו בארגון והזדהות עם ערכים שהארגון מייצג. תחושת הערך שלנו עולה בארגון כאשר אנו חווים אתגור, למידה והתפתחות בתפקיד יחד עם ידיעה שהתפקיד שאנו ממלאים הינו משמעותי לתפקוד הכולל של הארגון. היכולת שלנו לקדם את הארגון בו אנו עובדים ולמלא את תפקידנו ומשימותינו בו מחזקת את תחושת השייכות והערך שלנו. כאשר אנשים מוצאים שילוב של תחושת שייכות וערך הם נמצאים בengagement או בעברית "מחוברות ארגונית". מחקרים רבים מוצאים כי עמדה כזאת היא העמדה האופטימלית הן מבחינת העובדים והן מבחינת הארגון.
הסביבה של הארגון מורכבת קודם כל מהלקוחות, המתחרים והספקים שלו. כל ארגון תלוי כמובן בשביעות הרצון של הלקוחות, וככל שהתחרות סביב עולה כך יקדישו משאבים רבים יותר בארגון לספק ללקוחות מוצר, מחיר וחווית שירות טובים יותר.
לכל ארגון יש מערך ספקים: מחנות לממכר חומרי גלם, החברה שמספקת שירותי אינטרנט וסוכן הביטוח. מערכות יחסים אלה חשובות אף הם לארגון. האם הספקים עונים על צרכי הארגון ומספקים את השירות במחיר האידיאלי? האם יש פיתוחים חדשים בתחום וספקים חדשים שכדאי לבדוק?
המתחרים נתפסים בדרך כלל כאיום לעסק אך אפשר לראות אותם מזוויות מבט נוספות. המתחרים יכולים להוות נקודת השוואה לצורך תמחור ובחינת מדדי העסק השונים, הם יכולים לסייע לארגון לבדל את עצמו ויכול גם להוות הזמנות לשיתופי פעולה שונים.
מעבר לכך הארגון לא קיים בוואקום. הוא מושפע ממגמות שונות בסביבתו: משפטיות / פוליטיות, כלכליות, חברתיות/תרבותיות, טכנולוגיות, איכות סביבה ודמוגרפיות.
משימות הארגון הם לב הפעילות הארגונית של העסק. זה אוסף המשימות שמובילות להכנת המוצר או השירות. ייצור ובניה, תהליכי מכירה, אדמיניסטרציה, שיווק וחשבונאות. חשוב מאד לשאול באופן שוטף: כיצד המשימות מתנהלות? האם יש איזון בריא בין מסגרת ותהליכים מסודרים לבין גמישות והתמודדות עם לחץ ומצבים לא צפויים? האם תהליכי העבודה הינם יעילים? האם הם אפקטיביים? האם יש שימוש מושכל בכלים טכנולוגים? האם יש תהליכי מדידה, בקרה ופיקוח מתאימים?
אחד האתגרים המשמעותיים של ארגונים היום הוא קצב השינויים המהיר בעולם סביבנו. טכנולוגיות מתפתחות, מוצרים חדשים מתפתחים, תפיסות חברתיות ותרבותיות חדשות נולדות, חוקים ורגולציות נקבעים, שווקים גלובליים נפתחים וציפיות הלקוח מתעדכנות. בנוסף לשינויים במעגל הסביבה החיצונית של הארגון יש גם שינויים במעגל הפנימי האנושי של הארגון. ישנם מחקרים רבים על דור ה Y וה Z שמגיעים לעולם העבודה עם תפיסות וציפיות שונות מהדורות הקודמים לגבי נושא העבודה והקריירה. שינויים אלה מאתגרים את הארגונים לבחון את עצמם ולהתעדכן בהתאם. מצד אחד ארגון צריך מסגרת וקביעות הן ברמה האנושית והן ברמת תהליכי העבודה. מצד שני הוא צריך להיות מסוגל לבחון את המגמות המשתנות ולהיענות להן בגמישות.
תפקיד היועץ הארגוני הוא לסייע בזיהוי הפער בין המצוי והרצוי וללוות במקצועיות וברגישות תהליכי שינוי ארגוניים. תהליכי השינוי לוקחים בחשבון את שלושת המעגלים בהם חי הארגון: המעגל האנושי, הסביבה ומשימות ותהליכי עבודה. התהליך יכלול בדרך כלל אבחון והערכה, בנית תכנית עבודה מתאימה וליווי בתהליך השינוי והטמעה.
מושגי מפתח: ייעוץ ארגוני | employee engagement | דור ה Y Z